Recordaantal teams tijdens NK Maasheggenvlechten

Gepubliceerd: Dinsdag 27 februari 2024

Stichting Landschapsbeheer Boxmeer organiseert op zondag 10  maart voor de 18e keer het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten. Voor de tweede achtereenvolgende keer vormt Portaal de Vilt aan de Beugenseweg in Oeffelt het decor van dit evenement. Het recordaantal van 55 teams strijdt die dag om de wisseltrofee De Gouden Hiep.

Dat de belangstelling voor het Maasheggen UNESCO-gebied in het algemeen en voor het vlechten van meidoornheggen in het bijzonder groeiende is, laat het aantal deelnemende teams zien. Voor het eerst in het bestaan van dit kampioenschap hebben zich meer dan 55 teams ingeschreven voor de wedstrijd. Dit betekent dat er meer dan 200 vlechters aan het werk zijn op 10 maart.

Naast teams die deelnemen aan de wedstrijd vlechten er ook demonstratieteams. De Maasheggenstijl is specifiek voor het gebied langs de Maas tussen Maashees en Cuijk. Elders in Europa wordt in andere stijlen gevlochten. Tijdens het komende NK laten Engelsen, Ieren, een Belg en een Fransman hun specifieke streekvlechtwerk zien. Het demonstratieteam van het Brabants Landschap laat het publiek zien hoe er in Kartuizerstijl gevlochten wordt. 

MaasheggenKids

In de prachtige Maasheggen is er ook voor kinderen van alles te ontdekken en te beleven. Om gemakkelijk vindbaar te maken wat er allemaal is te doen, wordt  MaasheggenKids.nl geïntroduceerd. Dé plek waar alle activiteiten voor kinderen in de Maasheggen overzichtelijk samenkomen. Tijdens het NK Maasheggenvlechten wordt MaasheggenKids feestelijk gelanceerd met de leuke en leerzame MaasheggenKids ontdekkingstocht met tal van kinderactiviteiten op het wedstrijdterrein. De ontdekkingstocht leidt kinderen langs organisaties met hun unieke aanbod; van een beverexpeditie, het dijkwachtersdiploma behalen en wilgentenen vlechten, tot een workshop macrofotografie met je mobiel, alpaca’s, lammetjes en kalfjes knuffelen en nog veel meer. Meer informatie: www.MaasheggenKids.nl

Manege Sprong Vooruit

De nabij het wedstrijdterrein gelegen manege Sprong Vooruit van Bas en Sanne is op 10 maart ook geopend voor het publiek. Zij hebben een leuk programma samengesteld voor jong en oud.

Smaak van de Maasheggen

In de grote tent presenteren zich de groenorganisaties die betrokken zijn bij de Maasheggen. Naast onder andere IVN de Maasvallei is ook de Smaak van de Maasheggen aanwezig. De Smaak van de Maasheggen is een collectief van Land van Cuijkse ondernemers die heerlijke streekproducten maken. Bij de bereiding ervan worden ingrediënten uit het UNESCO-gebied gebruikt. Tijdens het kampioenschap kunnen bezoekers al deze producten proeven.

Waar is het te doen?

De ingang van het wedstrijdterrein ligt aan de Provincialeweg van Oeffelt naar Beugen. Aan de Provincialeweg kan geparkeerd worden. Het evenement begint voor het publiek om 11.00 uur. Rond 15.00 uur zijn alle ploegen klaar met hun werk. Kort daarna is de jury aan het woord en volgt de prijsuitreiking.

Veel informatie over het kampioenschap zoals de deelnemende teams, de standhouders, de juryleden en de activiteiten op het wedstrijdterrein is terug te vinden op www.maasheggen.nl

‹ Terug naar overzicht/Nieuwsarchief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das