Voor ons is het gewoon een werkgebied waar we met veel plezier werken en wonen. Ik ken het gebied op mijn duimpje. Ik ken alle bomen, beheer zelf ook vele heggen.

Tonnie Ebben

Tonnie Ebben uit Groeningen is aardappelteler en eigenaar van museum 'Van Postzegel Tot Tank'.

Tonnie Ebben is voor velen in het gebied een bekend gezicht. Niet alleen runt zijn familie al generaties lang een agrarisch bedrijf in aardappelen met veel bedrijvigheid op het erf en in het gebied rondom Groeningen. Sinds een paar jaar lopen er ook mensen in het weekend de deur van Tonnie plat met een bezoek aan zijn eigen opgestarte museum ‘Van Postzegel Tot Tank’. Als binnenkomer staat in zijn voortuin een imposante eenmansbunker. Met grote nieuwsgierigheid brachten we een bezoek aan zijn unieke collectie in Groeningen.

Wat betekent het gebied voor jou?

Tonnie is opgegroeid in het gebied. “Ik woon hier al 45 jaar. Generaties zijn mij hier in Groeningen voorgegaan. Het gebied heeft een hele rijke geschiedenis die bewaard moet blijven. Mijn museum levert daar een bijdrage aan. Als aardappelteler kom je tijdens het werken op het land van alles tegen. Ik verzamel veel uit de Tweede Wereld Oorlog maar in het veld komen we alle tijdperken tegen. Van de prehistorie, tot nu”. Zijn interesse in historische vondsten begon al op vroege leeftijd. Een van zijn eerste vondsten waren de resten van een mortier. Toen hij deze trots aan zijn opa presenteerde kreeg hij wel even op zijn donder. Door de tijd heen heeft Tonnie zoveel waardevolle vondsten gedaan dat de start van een museum niet onverwachts kwam. In de schuur naast zijn huis startte hij met het etaleren van zijn pronkstukken. In 2012 was hij al toe aan een uitbreiding. “De meesten vondsten komen uit de regio. Dat vind ik belangrijk. Ons dorp is zo’n 5 keer bezet en bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het moet hier een enorm slagveld zijn geweest. Alle vondsten die in het museum liggen maken dit zichtbaar en voelbaar”.

Wat is je favoriete plek in de Maasheggen?

“Ik ben er altijd, ik werk er elke dag. We zitten midden in het gebied. Eerlijk gezegd snap ik niet helemaal wat mensen er bijzonder aan vinden. Voor ons is het gewoon een werkgebied waar we met veel plezier werken en wonen. Ik ken het gebied op mijn duimpje. Ik ken alle bomen, beheer zelf ook vele heggen. 11 kilometer aan heg staat op onze gronden. We bezitten 55 hectare grond in het gebied.”

Wat kan er nog beter in het gebied?

“Er zijn zoveel verschillende partijen actief in het gebied die werken aan het landschap en de heggen. Dat maakt het vaak veel te ingewikkeld. Ook worden de heggen op allerlei verschillende manieren gesnoeid. Er worden snoeifouten gemaakt en het ziet er gewoon niet mooi uit. Laat het ons doen. We weten precies hoe het moet. Lokale kennis en kunde bij agrariërs en grondbezitters wordt onvoldoende benut, want het hoort gewoon bij je bedrijfsvoering, al generaties lang. Dat is heel jammer want veel boeren zijn daardoor hun vertrouwen in de samenwerking verloren en voelen zich gepasseerd. Er zijn veel dure bureaus en instanties actief in het gebied die het gebied digitaal willen behouden en onderhouden, wat bakken met geld kost en dat hoeft niet”.

Weer over het museum 'Van Postzegel tot Tank' vindt u op http://www.vanpostzegeltottank.nl/.

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das