Ik loop hier in de achtertuin van mijn grootouders

Antoine Achten

Antoine Achten (50), eigenaar van Bed & Breakfast - Meeting Room De Kemp in Vortum-Mullem en initiatiefnemer van het kunstproject Kapellenbaan.

Inmiddels 5 jaar geleden begon Antoine aan een nieuw avontuur. Hij verhuisde samen met zijn vrouw en drie jonge kinderen van Rotterdam terug naar zijn roots en startte met de bouw van wat nu De Kemp is. Een moderne Bed & Breakfast en een ‘Meeting Room’ in Vortum-Mullem, ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Onix. Een inspirerende plek om tot rust te komen, midden in het Maasheggengebied.

Wat betekenen de Maasheggen voor jou?

“Ik loop hier in de achtertuin van mijn grootouders. Mijn achternaam stamt zeer waarschijnlijk af van het dorp Sint Agatha en is eind zestiende eeuw veranderd tot Achten. Dit is dé plek waar ik cultureel erfgoed kan verbinden met hedendaagse cultuur. De cultuurhistorie van dit gebied fascineert en inspireert mij. Ik wil in mijn projecten cultureel erfgoed, creativiteit en gastvrijheid samen laten komen. In onze twee gastenkamers tref je bijvoorbeeld het traditionele Brabantse geel. Ook heb ik dichters Saskia Stehouwer en Tsead Bruinja gevraagd tijdens hun verblijf bij De Kemp een gedicht te schrijven over deze plek. Gasten vinden deze op hun kussen en mogen ze mee naar huis nemen als aandenken.”

Antoine werkt op dit moment vanuit zijn Stichting Cultuur zonder Grenzen aan een nieuw project: Kapellenbaan. Een kunstproject van internationale allure waarbij zes kunstenaars worden gevraagd een hedendaagse veldkapel te ontwerpen. Deze objecten worden geplaatst op knooppunten van wandel- en fietsroutes in de gemeenten Boxmeer en Gennep. “Het worden plekken die gaan over stilte en bezinning, dat past zowel bij het huidige landschap als de historie. Ik wil tradities en erfgoed die bepalend zijn voor de identiteit van dit gebied conserveren, maar ook naar deze tijd brengen.

Wat vind je het mooiste plekje van de Maasheggen?

Ik loop twee keer per week hard door de Maasheggen en heb onlangs nog meegedaan aan de Maasheggenloop, die jaarlijks door het gebied gaat. De Vortumse Bergjes en het Pontipad zijn prachtig. Daar ruim ik mijn gedachten wel op.

Hoe zou het Maasheggengebied kunnen verbeteren?

“Als ondernemer moet ik mijzelf de vraag stellen “onder welke voorwaarden komen mensen naar het gebied? Ik denk dat de UNESCO-biosfeerstatus daarin kan helpen. We missen alleen nog een landmark. Daar denk ik graag over mee. Laten we daarin vooral niet te bescheiden zijn! Een opvallend kunstobject of bijzonder bouwwerk van gerenommeerde kunstenaars kan het gebied een enorme impuls geven. Zo trekken we naast fietsers en wandelaars, ook nieuwe doelgroepen aan.”

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das