"De Maasheggen is een mooi paradepaardje voor het Land van Cuijk"

Jaap Ceulemans

Jaap Ceulemans runt een zeilschool, watersportbedrijf  en groepsaccommodatie met 60 bedden aan de Kraaijenbergse Plassen in Cuijk, die onderdeel uitmaken van het Maasheggengebied. Daarnaast is hij actief in het algemeen bestuur van het Regionaal Bureau van Toerisme (RBT), is hij secretaris van het Platform van Cultuur, Recreatie en Toerisme Cuijk (Cuijk Verrassend) en penningmeester van het Verrassend Platteland Cuijk.


Waarom ben je trots op de Maasheggen?
De Maasheggen is een mooi paradepaardje voor het Land van Cuijk. Ik werk zelf eigenlijk te hard om er veel van te genieten. Het zou mooi zijn als ik er eens doorheen kon fietsen. Ik ken mensen die hier in het gebied op vakantie gaan. Dat zou ik ook eens moeten doen. Dan leer je het gebied beter kennen en kun je het ook beter verkopen. Je moet het gebied in om het echt te ervaren. Het is heel mooi. De Kraaijenbergse Plassen zijn natuurlijk niet echt Maasheggen, maar je hebt hier wel veel mooie plaatjes. Die sluiten daar goed op aan. We kunnen straks een klein rondje varen, dan laat ik het je zien. Aan de ene kant van het water heb je recreatie en aan de andere kant natuur. Daar lopen de runderen, liggen de eilandjes. Helemaal achter in de hoek ligt plas 5, de vogelplas. Die is afgesloten en dat is een prachtig gebied om te gaan wandelen… dat doe ik ook niet genoeg.

Wat betekent het gebied voor jou en je bedrijf?
Dit is een waterrijke omgeving en dat is natuurlijk belangrijk voor ons. Alles wat wij gebruiken en verhuren heeft een link met rust. Een zeilboot heeft geen motor en de paar motorbootjes die we hebben varen niet snel. Dat is mooi in overeenstemming, in balans met de natuur. Met de zeilboten kun je de randjes van het water opzoeken en tussen de eilandjes door laveren. Mensen komen bij onze zeilschool om te leren varen of ze huren een bootje. Om te oefenen of gewoon lekker over het water heen en weer te varen, voor anker te gaan en van boord te springen. We hebben ook een groepsaccommodatie waar we tot 60 personen kwijt kunnen. Die vermaken zichzelf of doen iets van wat wij aanbieden. Zo kunnen ze een vlot bouwen, gaan kanovaren of zoals vorige zomer natuurlijk lekker zwemmen aan de waterkant. Ze kunnen hier zelf eten maken, of dat laten verzorgen, en overnachten. We doen bijvoorbeeld schoolkampen met wisselende programma’s. Laatst was het Merlet Cuijk hier en hebben we een rondvaart in het donker gedaan. Dan laten we de leerlingen hun zintuigen gebruiken van ‘kijk eens om je heen, probeer je te oriënteren’. Het eerste dat ze dan altijd zien is de gouden ‘M’ van de McDonalds, maar dan varen we hard een rondje en dan vragen we het nogmaals. Het meest uitdagende is stil zijn en proberen te luisteren. We maken daar een wedstrijd van. De klas die het het langste volgehouden heeft, lukte dat 1,5 minuut. En dan zijn ze heel trots op zichzelf. Dat zijn leuke dingen. We proberen ook wat dingen over te dragen. Leren met elkaar omgaan, elkaar respecteren.

Wat kan er beter in dit gebied?
Ik denk dat er een hele hoop goed gaat. Dat vind ik het belangrijkste om te zeggen. Aan de overkant krijgen we de horecagelegenheid de Bungelaar erbij. Dat is belangrijk voor de beleving op het water. Het waterpark Dommelsvoort komt alleen niet tot ontwikkeling. Dat betekent stilstand en dat is zonde. Dat is voor het Kraaijenbergse Plassengebied het belangrijkste, wat daarmee gaat gebeuren. Wel of niet, maar in ieder geval duidelijkheid. Daarnaast denk ik dat hier en daar de samenwerking beter opgezocht kan worden tussen verschillende ondernemers. Om dingen te organiseren en de boel te promoten. Er zijn binnen het RBT al allerlei platforms die samenwerken en kennis met elkaar delen. We zijn ook nog op zoek naar een duurzame samenwerking met het Centrummanagement. Dat zou mooi zijn voor Cuijk. Maar zoals ik al zei: er gaat al een hoop goed. Ik hoop wel dat ik aankomend jaar meer tijd heb om door de Maasheggen te fietsen.

 

 

 

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das