De combinatie van landbouwgrond, heggen en natuur vind ik prachtig

Gerald Willemsen

Gerald Willemsen (48), Langenboom

Wat betekent het Maasheggengebied voor jou?

Gerald werkt voor Areal en in opdracht van Staatsbosbeheer, provincie, Groen Ontwikkelfonds Brabant en de gemeenten Cuijk en Boxmeer als coördinator van een grootschalig kavelruilproject in het Maasheggengebied. In het Maasheggengebied zijn zes deelgebieden aangewezen waar de natuur voorrang krijgt. Dit met als doel om het cultuurlandschap van dit unieke gebied te herstellen. Om dit mogelijk te maken moet landbouwgrond naar natuur worden omgezet. Het gaat om zo’n 300 hectare, dus dat is een flinke opgave.

"Ik ga in gesprek met Maasheggen-boeren om te horen wat ze in de toekomst met hun bedrijf willen en hun verdere plannen met de grond.” Vervolgens wordt er gekeken of ze, tegen een vergoeding, open staan voor een kavelruil om natuurontwikkeling mogelijk te maken. De meeste agrarische ondernemers hebben veel respect voor het gebied en vinden het prachtig om op de tractor te stappen en door het gebied te kunnen rijden, daar zijn ze ook aan gehecht geraakt. Dat het een win-win situatie voor beide partijen moet zijn, maakt het tot een uitdagende puzzel waar we samen uit moeten komen."

Wat vind je de mooiste plek in de Maasheggen?

"Vaak rijd ik na werk met de fiets eventjes door het gebied om plekjes te bekijken die ik nog niet ken. Leuk om eens wat verder te kijken dan plekken waar ik toch al kom voor het kavelruilproject. De Bergjes zijn prachtig. Heel rustig, daar kom je zelden iemand tegen. Ook de combinatie van landbouwgrond, heggen en natuur vind ik prachtig. Het moet geen museum worden. Het is een dynamisch gebied, dat moet je zien te behouden met respect voor de natuurwaarden."

Wat kan er nog beter?

"Het proces van de kavelruil is nog in volle gang. Er liggen nog veel kansen in de kerngebieden waar we natuur en heggen willen herstellen, met daarom heen ruimte voor landbouw. Daar hebben we medewerking voor nodig van grondeigenaren, maar dat gaat al steeds beter."

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das