'Je proeft de overvloedige biodiversiteit terug in de Maasheggenhoning'

Smaakmaker Rob Somers

Rob Somers, eigenaar van Imkerij De Moassense Berg, heeft een passie voor bijen en honing. Zijn imkercarrière begon met het kijken naar klusvideo's, die hem inspireerden om een bijenkast, een topbarhive, te maken. Zijn enthousiasme werd gedeeld door zijn vrouw, maar zij wilde geen bijen in hun eigen tuin. Dus ging Rob op zoek naar een geschikte plek en vond die bij een boer op een stuk grond.

Maar de imkerwereld bleek niet zo eenvoudig als een bijenkast maken en een bijenvolk aanschaffen. Gelukkig kwam hij Mia en Cor tegen, eigenaren van een imkerdepot in Sint Hubert. Ze boden hem de kans om te leren en te groeien als imker. Rob volgde een basiscursus en liep geregeld mee met Mia. Steeds vaker begon hij haar te helpen bij de bijen. Na verloop van tijd nam hij de bijenstallen van Cor over en zag het aantal bijenvolken van vijf naar zeventig gaan. 

‘Ik heb met toewijding  verschillende opleidingen gevolgd, waaronder koninginnenteelt en keurmeester bijenproduct. Momenteel ben ik bezig met een opleiding tot bijenteelt leraar. Bijen zijn echt fascinerende wezens op zichzelf, maar zeker samen wanneer ze als geheel een compleet eigen organisme vormen. Bijen zijn van onschatbare waarde voor het ecosysteem en onze voedselvoorziening. Wij hebben geluk dat we in zo’n mooie omgeving wonen waar de Maasheggen de basis vormen. Mijn bijenkasten staan op verschillende plekken in de Maasheggen zoals bij Fruitpark Groenz, de Vilt in Oeffelt en Camping de Brembroeken in Vortum Mullem. Zo wordt de Maasheggenhoning op zijn puurst gevormd.’

De imkerij van Rob biedt verschillende soorten heerlijke honing, waaronder de Maasheggen honing. De Maasheggen zijn een gebied met een overvloedige biodiversiteit, wat zorgt voor een unieke smaakbeleving én dat proef je echt terug. Rob zelf is dol op de romige honing op een goede boterham, of de vloeibare honing in yoghurt.

Het werk van een imker is uitdagend, maar ook belangrijk. Zoals Albert Einstein ooit zei: "Als de bijen uitsterven, sterven wij in vier jaar." Rob moedigt iedereen aan om meer bloemen te planten, zowel in tuinen als langs de weg, om de bijen te helpen overleven en gedijen.

Met zijn onlangs verkregen imkerbord van Boert Bewust wordt Rob erkend voor zijn inzet en toewijding. Hij is vastbesloten om zijn passie voor bijen en honing te delen en hoopt dat anderen zich zullen aansluiten bij zijn missie om de wereld van bijen en de waarde van biodiversiteit te ondersteunen.

 

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das