De komende jaren wil ik nog meer heggen vlechten

Ruth Bakkenes

Ruth Bakkenes, (67, Boxmeer)

“De komende jaren wil ik nog meer heggen vlechten”

Voor velen een bekend gezicht. Ruth Bakkenes (67, Boxmeer), heeft een groot hart voor de natuur en speelt al jaren een belangrijke rol in het beheer en de ontwikkeling van het Maasheggengebied. Niet voor niets kreeg hij dan ook in 2015 een Koninklijke Onderscheiding Lid in de orde van Oranje-Nassau. 

Wat betekent het Maasheggengebied voor jou?
“Ik heb een achtergrond in de agro-industrie, maar ben eind jaren negentig meer en meer gaan doen in het Maasheggen gebied met natuur en educatie”, vertelt Ruth. Al sinds 1997 is hij actief in het Maasheggen gebied. Als voorzitter van IVN Maasvallei heeft hij veel mensen door het gebied begeleid om hen de natuur en de maasheggen te laten beleven, iets wat hij overigens nog altijd graag doet. Samen met de Stichting Heg-en-Landschap zette hij in 2006 het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten op, dat nog altijd elk jaar veel deelnemers en bezoekers trekt. De organisatie hiervan is nu in handen van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer, ook mede door Ruth opgericht.  

Ook heeft hij veel met scholen samengewerkt en kinderen in groep 5 en 6 kennis laten maken met alle natuur die het gebied te bieden heeft. “De droom is dat ieder kind dat in of om dit gebied woont, een heg in het gebied heeft gepland”.  

Wat vind je de mooiste plek in de Maasheggen?
“Toch wel mijn eigen weitje met heggen”, vertelt Ruth. Om ook een steentje bij te dragen aan het herstel van de maasheggen in het gebied, kocht hij zelf enkele perceeltjes. Nu hij met het pensioen is wil hij meer tijd vrijmaken om heggen te vlechten en te restaureren. “Hoewel ik al best een aantal heggen gevlochten heb, heb ik nog veel te leren!”, geeft Ruth bescheiden toe.

Wat kan er nog beter in het Maasheggengebied?
“Ik vind het belangrijk dat zeker nu met de komst van de UNESCO biosfeerstatus, dat ecologie en landschap niet worden bedreigd door verkeerde recreatieve druk die mogelijk op het gebied komt te staan. We moeten daar samen zorg voor dragen en zorgen dat we het kleinschalige karakter van dit gebied kunnen behouden”.

Zie ook de aflevering met Ruth Bakkenes van het EO programma “Geloof en een Hoop Liefde

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das