De Maasheggen vormen het decor voor de hardloopwedstrijd de Maasheggenloop die we jaarlijks organiseren

Guido Verdijck en Remi Tuijtelaars

Trots op de Maasheggen met Guido Verdijck en Remi Tuijtelaars, organisatoren van de Contiweb Maasheggenloop en bestuurslid bij AV Sporting Boxmeer

Guido Verdijck en Remi Tuijtelaars van AV Sporting Boxmeer organiseren ook dit jaar weer de hardloopwedstrijd die midden door de Maasheggen slingert: de Contiweb Maasheggenloop.

Wat betekenen de Maasheggen voor jullie?

“De Maasheggen vormen het decor voor de hardloopwedstrijd de Maasheggenloop die we jaarlijks organiseren”, vertelt Remi. “Eerst ging de loop nog door het centrum van Boxmeer. Het idee was om op die manier de koopzondag op te leuken. Het werd zo’n succes dat het op een gegeven moment niet meer houdbaar was en het de ondernemers in het centrum juist in de weg begon te zitten. Toen hebben we de wedstrijd verplaatst naar Groeningen. Dit jaar vindt de 18e editie plaats. Al bij eerdere edities ging het parcours een stukje door de Maasheggen, maar dat smaakte voor veel deelnemers naar meer. We kregen veel vragen of het gedeelte door de Maasheggen verlengd kon worden. Hardlopen door een uniek stuk natuur- en cultuurgebied. Wie wil dat nou niet?”  

Een hardloopwedstrijd organiseren in het buitengebied is wel even wat anders. “De dag van de wedstrijd zijn we er vroeg bij om alle materialen en hekken klaar te zetten. Het eerste jaar in Groeningen hadden we er niet bij stilgestaan dat het pikkedonker is in de Maasheggen. Dat was een hele bijzondere ervaring. Dit jaar wachten we tot de zon op is”.

Wat is je favoriete plek in de Maasheggen?

Remi heeft al 25 jaar de Maasheggen als zijn achtertuin en is verknocht aan het gebied. “Zeker de seizoenswisselingen zijn hier schitterend”. Guido is er geboren en getogen. “Ik heb gespeeld en gezwommen in de Maas en veel gewandeld en gefietst hier”. Het stukje vlakbij de Schutkooi is favoriet. “Daar kan je een prachtig stuk over de dijk rennen”, vertelt Guido. Ook het glooiende duinachtige landschap bij Vierlingsbeek is geliefd.

Wat kan er nog beter?

“Mijn wensen daarin zijn misschien een beetje tegenstrijdig”, geeft Guido toe, “maar ik zou zeggen meer asfalt voor de fiets en minder asfalt voor hardlopers. Er zijn nog stukken fietspad die niet aansluiten. Dan moet je over zandpaden die erg modderig zijn na een natte periode. Voor hardlopers is het juist prettig om onverharde paden te hebben, dat loopt beter”. “Ook”, vult Remi aan, “moet er vooral worden doorgegaan met het herstellen en vlechten van de heggen. Dat zie ik als een goede manier om de oorspronkelijke kleinschaligheid van dit gebied te behouden. Na mijn pensioen, ga ik misschien zelf ook wel aan de slag met de hiep!”

Meer informatie over de Contiweb Maasheggenloop vind je op https://www.avsportingboxmeer.nl/pages/54/Contiweb-Maasheggenloop/. De Maasheggenloop vindt dit jaar plaats op zondag 15 september 2019 en start in Groeningen (Boxmeer).

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das