'Ons Maasheggenbier moet bijzondere smaak behouden'

Cuijkse Brouwbrigade

Planten en kruiden uit de Maasheggen vormden al de basis voor een ambachtelijk gemaakte thee en een breed assortiment aan eigenzinnige siropen. Afgelopen jaar is aan het groeiende palet van streekproducten uit de Maasheggen ook een speciaalbier toegevoegd. Met hop en verschillende bloesemsoorten uit het gebied én op smaak gebracht met honing van een lokale imker. 
De interesse voor het Maasheggenbier was groot. “Onze eerste batch van 120 liter was in no-time uitverkocht”, aldus de Cuijkse Brouwbrigade.

De Cuijkse Brouwbrigade wordt gevormd door René Haring, Marcel Koot en Henk Winnen. De application engineer, data-analist en verpleegkundige hebben elkaar zes jaar geleden gevonden in hun gezamenlijke passie: bier brouwen. “We zijn elkaar tegengekomen op een forum voor hobbybrouwers”, zegt Henk Winnen. “We kenden elkaar nog niet, maar het klikte meteen. Wij deelden ook dezelfde wens: we wilden alle drie graag een bier maken, dat uiteindelijk in de winkelschappen terecht zou komen.”

De drie hobbybrouwers waren het er ook direct over eens dat hun bier bijzonder moest zijn. “Wij wilden dat ons bier zou opvallen”, aldus Marcel Koot. “Wij hebben daarom direct, vanaf het begin, gezocht naar bijzondere smaken. Naar iets wat er in onze omgeving nog niet was. Lekkere, toegankelijke bieren die bovenal naar bier smaken, met -wat wij noemen- een Kuukse twist. Met die 'Kuukse twist' -en dat komt bij ons uit granen, gist, hoppen, en kruiden- verrijken we het smakenpalet zodanig, dat we er boven uit springen. Dat mensen zeggen: "goh, zo lekker heb ik 'm nog niet eerder gehad". Of nog liever, dat ze een tweede bestellen…”

Na eerst een aantal Cuijkse bieren (een blond bier, een NEIPA, een tripel en een saison) op de markt te hebben gebracht, ontstond bij het drietal het idee om een Maasheggenbier te maken. Een speciaalbier, met kruiden uit de Maasheggen. “Op zich is het gebruik van kruiden in bier niet zo bijzonder”, zegt Koot. “In Belgische bieren worden vaak al kruiden, zoals koriander, gebruikt. En ook Grolsch heeft eerder al een bier uitgebracht met vlierbloesem en lindebloesem.”

Wilde hop

Het weerhield de leden van de Cuijkse Brouwbrigade er niet van om uit te dokteren hoe zij van hun Maasheggenbier toch iets bijzonders konden maken. René Haring had eerder al ervaring opgedaan met het gebruik van wilde hop in zijn bier. Wilde hop komt ook voor in het Maasheggengebied. “We hebben een keer een hele dag hop staan plukken in de Maasheggen. Vervolgens hebben we nog avonden lang de bloemetjes er vanaf zitten pellen. Een enorme klus, maar het leverde wel de hop op die wij nodig hadden om ons Maasheggenbier een bijzondere smaak te geven”, aldus Haring. 

Door er lindebloesem, vlierbloesem én honing van een imker in Oeffelt aan toe te voegen heeft het bier een donkere, zoete en kruidige smaak gekregen. Marcel Koot: “We hebben in eerste instantie 120 liter laten brouwen bij brouwerij Sint Servattumus in Schijndel. Daarmee hebben we zo’n drie- tot vierhonderd flesjes en vijftig kruikjes van een halve liter laten vullen”. 

De eerste versie van het Maasheggen –“om te zien of er markt voor was”, aldus de Brouwbrigade- was in korte tijd uitverkocht. Half juni komt een nieuwe, ietwat aangepaste versie van het Maasheggenbier op de markt. Met meidoornbloesem als nieuw ingrediënt en met iets minder hop. Henk Winnen: “Het is altijd een verrassing hoe bier smaakt als het op grote schaal wordt geproduceerd. De smaak is altijd net wat anders dan wanneer je het, op kleine schaal, thuis brouwt. Op basis daarvan hebben we deze aanpassingen doorgevoerd.”

Op de kaart

Het Maasheggenbier is verkrijgbaar bij slijterijen in onder meer Cuijk, Haps en binnenkort ook Boxmeer en Gennep. Daarnaast heeft ook een aantal horecabedrijven in het Maasheggengebied interesse om het speciaalbier op de menukaart te plaatsen. 
“Het belangrijkste voor ons is dat het een bijzonder biertje blijft. Dat het de smaak behoudt die het uniek maakt”, vindt Haring. Winnen vult aan: “We hebben niet per se een einddoel voor ogen. We vinden het gewoon leuk om samen een lekker biertje te maken.”

Het Maasheggengebied biedt nog volop ingrediënten om het speciaalbier verder te verfijnen. Al beseffen de leden van de Cuijkse Brouwbrigade ook dat er niet onuitputtelijk geplukt kan worden in het UNESCO-gebied. “Daar zijn we ons terdege van bewust”, zegt Koot. “We plukken per keer ook maar maximaal een paar honderd gram. Daar kunnen we vaak al een jaar mee vooruit.”

De (door)ontwikkeling van het Maasheggenbier is ook te volgen via de Facebook-pagina van de Cuijkse Brouwbrigade.

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das