'Ambachtelijke fruitverwerking zorgt voor meer smaak'

Smaakmaker Luuk Geurts

Midden in Groeningen bevindt zich Groenings Hofke. Een toegewijd team van drie personen werkt er hard om de meest smakelijke, pure producten te bereiden. Op het terrein van Groenings Hofke bevindt zich een productieafdeling, ruime opslag voor glazen flessen en potjes en gekoelde ruimtes voor het fruit en de andere ingrediënten.  

Een zoete geur van de saus van blauwe bessen vult de lucht als  een grote hoeveelheid bessen wordt verwarmd in een ketel. Eigenaar Luuk legt uit: ‘Dit is zo eenvoudig mogelijk. Enkel blauwe bessen, suiker, citroen en pectine om het wat dikker te maken. Een mooi, biologisch product.’

Biologische producten
Het Groenings Hofke heeft een oorsprong als biologisch bedrijf, opgericht door Luuk's ouders in de late jaren '70 en aanvankelijk gericht op teelt. De grond waar het fruit ooit groeide, ligt nog steeds bij het huidige bedrijf. Vandaag de dag bereidt Groenings Hofke diverse biologische en niet-biologische producten voor klanten in het hele land. Zolang het maar past bij hun manier van werken. De focus ligt op het behouden van de eigen smaak van het fruit in het eindproduct, met zo min mogelijk toevoegingen. ‘We zijn langzaam maar zeker steeds completer aan het worden qua productielijn. Zo worden zelfs de etiketten machinaal geplakt en de flessen en jampotjes automatisch gevuld. Maar we doen ook nog handwerk. Zo voegen we bijvoorbeeld zelf de suiker toe.’

Regiosap
Het regiosap is een bijzonder product, gemaakt met ingezamelde appels en peren uit het Land van Cuijk. Het unieke karakter van het fruit wordt beïnvloed door waar en hoe het groeit en de rijpheid. Dat samen zorgt voor een diversiteit aan smaken. Luuk benadrukt dat kleinschaliger geteeld fruit vaak meer smaak heeft, vergelijkbaar met het fruit of de groenten die je in verre vakantieoorden proeft. De perspulp van de productie wordt gebruikt om de Groeningse koeien te voeden. 

Momenteel experimenteert Luuk, samen met Erik en Suuz van camping de Brembroeken in Vortum-Mullem, met het toevoegen van onder meer vlierbessen uit de Maasheggen aan het regiosap, om zo de smaak nog meer te laten aansluiten op het prachtige landschap. 

De biologische sappen van Groenings Hofke zijn onder anderete koop  in de winkel van De Korenbloem in Boxmeer. Het regiosap is verkrijgbaar bij supermarkt Plus in Vierlingsbeek en Overloon en bij tuincentrum Olieslagers in Boxmeer. 

Ontdek het ambachtelijke sap van Groenings Hofke met liefde en vakmanschap bereid.

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das