'Werken en leven in Maasheggen doet mensen goed'

Monique Verheijen en Nico ter Woord

In een mooie biologische boerderij, midden in het Maasheggengebied, is dagbesteding De Schutkooi gevestigd. Eigenaren Monique Verheijen en Nico ter Woord bieden kleinschalige dagbesteding en leer-werk trajecten aan voor mensen met een beperking. De natuurlijke en inspirerende omgeving van de Maasheggen vormt voor vijftien deelnemers elke dag weer een veilig en warm thuis.

Monique Verheijen en Nico ter Woord huren het gebouw van Eric Lamers, een biologische melkboer in Vortum-Mullem. Ook een deel van een stal en het land van Lamers vormen onderdeel van de dagbesteding. Dagelijks verzorgen mannen en vrouwen 'met een rugzakje' tussen de 22 en 80 jaar de dieren op het erf en doen zij klusjes op de boerderij. "Daarnaast verrichten zij werkzaamheden voor Staatsbosbeheer in het Maasheggengebied, zoals het opruimen van zwerfvuil, het vervangen van bijvoorbeeld een slagboom en het planten van meidoornhagen," aldus Nico ter Woord. "We doen gezamenlijk boodschappen, verzorgen het onderhoud van de plaatselijke jeu de boulesbaan, het bladvrij houden van het kerkhof en het maaien van het grasveld in het dorp. Laatst hebben we nog een bankje geplaatst bij het Ad de Pontipad, een natuurpad dat vlak voor de boerderij langs loopt”. 

Wat betekenen de Maasheggen voor jullie?
Monique Verheijen: "Wij en onze mensen voelen ons hier thuis en zijn heel blij en dankbaar dat we hier morgen werken. Vier woorden vertellen precies wat wij hier voelen: rust, ruimte en een plek om te ontmoeten en te ontdekken."
De bezoekers van de dagbesteding zijn onlangs begonnen met het planten van een 500 meter lange meidoornhaag in het weiland voor het huis. Deze planten zijn geschonken door de werkgroep Natuur Inclusief. In een later stadium worden achter de haag nog poelen aangelegd. "Zo helpen we mee aan het herstel van de natuur in het Maasheggengebied. Het is een prachtig project, met zichtbaar resultaat. Zodra de haag volwassen is willen we deze ook gaan snoeien. Daarvoor volgen we eerst nog een cursus. Onze cliënten zijn gevoelig voor de sfeer van het gebied, voor de openheid en de veranderingen van de seizoenen met ieder zijn eigen schoonheid. Werken en leven zo dicht bij de natuur doet iets met mensen, in positieve zin.

Vlinderpad nieuwste project
Eric Lamers wil zijn kruidenrijk grasland, samen met de Vlinderstichting, ontwikkelen tot de meest vlinderrijke boerderij. De bezoekers van de dagbesteding hebben een route aangelegd, waarlangs leden van de Vlinderstichting vlindertellingen doen.
Op 19 juni aanstaande tellen leden van het IVN de nachtvlinders langs het pad door vallen te plaatsen. Die 'vallen' zijn emmers waarop een doek wordt gelegd, waarna de vlinders worden geteld. ‘Het onderhoud van de bordjes met daarop informatie en foto’s van de meest voorkomende vlinders doen wij ook. We maaien de route als het nodig is, maar laten de randen en de bermen staan omdat pas na een aantal jaren duidelijk is of hierdoor meer vlinders kunnen (over)leven in dit deel van de Maasheggen," zegt Nico ter Woord. "De vlinderroute is openbaar, dus ook erg leuk om deze eens te lopen met kinderen, met je gezin, met collega’s, enzovoorts."

Toekomst Maasheggen
Biodiversiteit is heel belangrijk voor het voortbestaan van veel planten en dieren waaronder vlinders en bijen. Er staan twee bijenkasten bij de boerderij; een imker slingert twee keer per jaar de honing uit de kasten. Per kast levert dit ongeveer 14 kilogram aan honing op. "We hebben dus jaarlijks ongeveer 50 kilogram aan honing die voor 99% biologisch is. Die 1%? Een bij gaat 5 tot 7 kilometer vanaf de kast voeding halen. Over dat voedsel hebben we geen controle. Vandaar die 99%.

Wat kan er beter?
Monique Verheijen en Nico ter Woord zien het als een groot gemis dat er in het Maasheggengebied nog geen informatiecentrum is. "Scholen, bezoekers en recreanten weten weinig of soms helemaal niets over het gebied en het ontstaan ervan", constateert Ter Woord. “Ik weet een prachtige plek voor een dergelijk centrum. Hier op de Schutkooi!"

Meer weten over dagbesteding De Schutkooi? Kijk op www.dagbestedingdeschutkooi.nl

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das