'Kruiden van de Maasheggen in steeds meer streekproducten'

Smaakmakers Janneke Bergholtz en Marloes Weerepas

In De Maasheggen, waar de natuur haar verhalen deelt en de regio zijn geschiedenis bewaart, vinden we de oorsprong van Kruiden van de Maasheggen. Hier bundelen Janneke Bergholtz en Marloes Weerepas hun krachten en zetten zij zich in voor de biodiversiteit van en lokale betrokkenheid bij De Maasheggen. Dit wordt mogelijk gemaakt met de financiële ondersteuning van RNOB. 

Een missie die bloeit in de vorm van heerlijke theemelanges en andere mooie streekproducten, gemaakt van kruiden. Janneke: ‘Het is zo ontzettend leuk dat er naast onze thee ook biertjes, gin en zelfs broodjes worden gemaakt met de Kruiden van de Maasheggen. Al deze betrokken producenten helpen mee aan ons doel en onze droom: het herstellen van de biodiversiteit en het behoud van inheemse kruiden. Voor ons werd thee het middel om dit doel te bereiken. Marloes is theesommelier en ik had bij de start van het idee nog lunchroom de Meerstoel, die pal aan De Maasheggen stond.’

Janneke en Marloes hebben nauw contact met ecoloog Peter en collega’s Margriet en Willemien. 
Voor het project van 'Een meer kruidenrijk Maasheggen' is met de samenwerking met Natuurbalans - de organisatie waar Peter en collega's van zijn - van groot belang. "Het oogstproces is iets waar wij weinig verstand van hebben. De natuurorganisatie pakt hierin, samen met de boeren en landeigenaren, de leiding. Na diverse gesprekken met boeren en landeigenaren uit de regio hebben zij nu zes percelen ingezaaid. Wij kunnen ervoor zorgen dat de randvoorwaarden zo goed mogelijk zijn, waarna de natuur - met zijn eigen willetje - laat zien wat voor moois eruit komt."

Vijf verschillende theemelanges
Marloes: "Onze selectie omvat momenteel vijf theemelanges, elk met een eigen uniek karakter. Onze Grondlegger bijvoorbeeld, combineert meidoorn, vlierbloesem, en rode klaver voor een zacht, bloemige en friszoete smaak. De Bijen Imker voegt bloemige en frisse elementen toe, terwijl De Kruidenier een fruitige, licht zure keuze is. De Maasheggenvlechter bevat wilde tijm en is daardoor een krachtige kruidenthee. De Troubadour is een gedurfde mix van hop, klaproos, en witte munt. Dit lijkt ongewoon, maar biedt een verrassend lekkere smaak."

Samen perfectioneren Janneke en Marloes hun melanges. Daar gaan vaak meerdere sessies overheen. De twee theeliefhebbers proeven tot ze tevreden zijn en krijgen daarbij hulp van hun vaste panel van enthousiaste proefmeesters die waardevolle feedback leveren. Het helpt hen hun melanges te verbeteren. 

Ambitie gaat verder
De ambitie van Janneke en Marloes reikt verder dan thee. Zo staat er al een afspraak met een bevlogen boer voor het produceren van kaas. Met niet alleen de Kruiden van de Maasheggen, maar ook met melk van de koeien die het restant van dezelfde kruiden eten. 

Janneke: "Dat zou toch een prachtige cirkel zijn? Naast de kaas denken we ook aan Maasheggen keukenkruiden en droogbloemen. Zelfs parfum is al eens voorbijgekomen in één van onze vele brainstormsessies.  In een wereld vol verandering voelt onze toewijding aan natuurbescherming van de Maasheggen als noodzaak.’  

Beide dames zijn opgegroeid in het gebied en waar zij De Maasheggen eerst nog als vanzelfsprekend beschouwden, is dat nu veranderd naar een ongekend respect. Hun band met het gebied is daardoor sterker dan ooit. Vanuit deze intrinsieke motivatie inspireren zij lokale boeren, bedrijven en bewoners om de monocultuur te doorbreken en de rijke erfenis van de Maasheggen te waarborgen.

Beschikbaar in online shop kruidenvandemaasheggen.nl of via lokale horeca en winkels

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das