Ik bezoek de Maasheggen het liefst bij zonsopgang of zonsondergang, omdat het licht dan op zijn mooist is

Jan Stax

Jan Stax is een hobbyfotograaf uit Boxmeer. Op zijn Instagram @janstax plaatst hij de mooiste foto's van onder andere de Maasheggen.

“Als je veel over de natuur wilt weten, moet je echt niet bij mij zijn!”, waarschuwde Jan toen we hem belden. “Daar weet ik niet veel vanaf, ik maak gewoon foto’s”, zei hij bescheiden. Te bescheiden, als je het ons vraagt. Op het Instagram account van Jan Stax, schitteren de prachtigste foto’s. Portretten van geliefden, voorbijgangers, vakantiefoto’s, maar ook de Maasheggen. Regelmatig bezoekt Jan, woonachtig in het centrum van Boxmeer, het Maasheggengebied met zijn camera.

Wat betekent het gebied voor jou?
“In eerste instantie betekende het voor mij eerlijk gezegd niet zo veel. De natuur doet mij altijd denken aan de tijd toen ik als beroepsmilitair een paar keer paar jaar op oefening was in ’t veld. Niet een plek om tot rust te komen dus. De afgelopen tijd is dat wel veranderd. Ik ben begonnen met fotograferen en ben daardoor op een andere manier naar mijn omgeving gaan kijken. Ik bezoek de Maasheggen het liefst bij zonsopgang of zonsondergang, omdat het licht dan op zijn mooist is. Het perfecte moment om er op uit te gaan.” Boxmeer is voor Jan zijn thuis. Zijn familie komt er vandaan. Op zijn 18e vertrok hij uit Boxmeer en woonde hij op verschillende plekken in Nederland, waaronder Vlieland en zelfs één jaar in Suriname. Maar Boxmeer bleef lonken. Zelfs op Vlieland oefende het gezin de polonaise en kwamen ze ieder jaar speciaal voor carnaval naar Boxmeer. In 1992 verhuisde het gezin terug.

Wat is je favoriete plek in de Maasheggen? 
“Het stukje tussen Beugen en Oeffelt vind ik prachtig. Dat staat nu vol met klaprozen. Ik ben de afgelopen tijd het gebied meer gaan waarderen. Ik ben nu aan het trainen voor de Vierdaagse met een vriend uit Grave. Dan wijs ik naar de gevlochten heggen en zeg ik “die hebben jullie niet hè?!”.

Wat kan er nog beter in het gebied?
“Poeh, dat vind ik lastig te zeggen. Vroeger zaten er aan de kant van Boxmeer meer cafés in het gebied. Dat is nu niet meer. Het zou wel leuk zijn als dat terugkomt”.

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das