'Speciaalbier geinspireerd op Maasheggen'

Smaakmaker Gradoen

De liefde voor het bierbrouwen én de Maasheggen is de drijfveer achter Gradoen. Ze halen kruiden uit het Maasheggengebied, gebruiken regionale hop van BrabantHop en de lekkerste Maasheggenhoning van Rob, de lokale imker. Andere ingrediënten komen van telers die zorgvuldig met hun producten omgaan. Gradoen maakt pure en onbewerkte bieren zonder onnodige toevoegingen.

Wat 15 jaar geleden, met een Hema bierbrouwpakketje, begon als hobby is nu een eigen bierlabel geworden. Gerard Kusters startte Gradoen met een bevlogen vriend, maar inmiddels staat zijn vrouw Helen naast zijn zijde. Gerard komt oorspronkelijk uit de foodindustrie, Helen beschikt vooral over creatieve en commerciële kwaliteiten. Samen vormen zij ook zakelijk een perfecte match. 
Gerard Kusters: "Alles komt uit de Maasheggen. Te beginnen met de namen. Zo maken wij de Predikant, de Hoppekamp en de Apotheker. Dat zijn oude namen van kavels in de Maasheggen. De Gouden Hiep is één van onze meest bijzondere bieren en is vernoemd naar de titel die je kunt winnen tijdens het NK Maasheggenvlechten. Het is een tripel met Maasheggen-kruiden en -honing. Dit bier heeft het UNESCO-etiket ontvangen; 5% van de omzet gaat ook naar het behoud van de Maasheggen. Iets wat wij met liefde doen voor dit bijzondere natuurgebied. 
Wat wij als Gradoen ook belangrijk vinden is ... niets verspillen! We zijn voortdurend bezig met het testen van verschillende recepturen om uiteindelijk het perfecte biertje te creëren. Maar wat gebeurt er met al het overgebleven bier? Juist, we laten geen druppel verloren gaan. Samen met Puurdutch  en Doe-boerderij An't Hoag hebben we van de resten bier en zoete aardappel iets lekkers gemaakt: bierlikeur. Dat is nog eens proosten met een positieve impact!"

Zes bieren
Gradoen heeft momenteel zes verschillende bieren in het assortiment. Eind 2023 komt er nog een bockbiertje uit en een stout in beperkte oplage. "We dagen onszelf continu uit om nieuwe smaken te creëren", zegt Helen Kusters-Bekkers. "Zo leuk om hierbij de regio zoveel mogelijk te betrekken. Met andere lokale ondernemers maar dus ook letterlijk met de ingrediënten. De Maasheggen is mijn geboortegrond en was vroeger dus letterlijk mijn flora- en faunarijke speeltuin. Zo mooi om hiermee te kunnen te werken!’

Toekomstplannen
Gradoen heeft ambitieuze toekomstplannen. De bierbrouwer wil nog meer horecagelegenheden door het hele land voorzien van hun bieren. Met als missie om Gradoen, De Maasheggen en het Land van Cuijk op de landelijke kaart te zetten. Ze willen een ambassadeur zijn voor deze regio en mensen laten genieten van hun passie voor speciaalbier en het natuurlijke erfgoed van de Maasheggen.

Gradoen biedt echte kwaliteit met goede ingrediënten en steunt ook andere lokale ondernemers. Op de website van Gradoen vind je verkooppunten en de horecagelegenheden in het Land van Cuijk waar hun bieren verkrijgbaar zijn.

Proost op mooie momenten in het Maasheggen UNESCO-gebied met de speciaalbieren van Gradoen, gemaakt met liefde, ambacht en een streven naar puurheid.

 

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das