De charme van de Bergjes in Vierlingsbeek is dat je er nog steeds kan verdwalen

Lars van Peij

Trots op de Maasheggen met Lars van Peij, projectleider Maasheggen bij Vereniging Nederlands Cultuurlandschap

 

Wat betekenen de Maasheggen voor jou?

“Voor mijn werk bij Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) ben in veel in het gebied en werk ik aan verschillende projecten. Zo probeer ik financiering te zoeken voor het beheer en herstel van de Maasheggen.” Daarnaast is Lars veldcoördinator voor het Collectief, waar hij met zo'n 40 deelnemers samen werkt aan agrarisch natuurbeheer. "Door goede afspraken te maken met de boer of deelnemer over het onderhoud van de heg en de graslandjes wordt het gebied steeds mooier. Het Maasheggengebied heeft drie zogenaamde natuurkerngebieden. Door de aanplant en herstel van heggen maken we een sterke verbinding tussen deze kerngebieden”.

Wat is je favoriete plek in de Maasheggen?

"De charme van de Bergjes in Vierlingsbeek is dat je er nog steeds kan verdwalen. En het klooster van Sint Agatha is toch ook wel heel speciaal. Dat wordt al onafgebroken bewoond door Kruisheren sinds 1371."

"Er zijn veel prachtige plekken in de Maasheggen, en ze zijn ook elk seizoen weer anders! Nu steekt de sleedoorn wit af tegen de groene achtergrond, in mei mag de meidoorn het stokje overnemen. In de winter staan sommige percelen onder water, of steken de heggen juist donker af tegen een witte deken van sneeuw.

Ik heb het geluk dat ik af en toe met een drone de lucht in mag. Langzaam zie je dan de heggenpatronen steeds kleiner worden - prachtig!"

Wat kan er nog beter?

"De ontsluiting van het gebied laat op sommige plekken nog te wensen over en ook de bebording kan beter. Dat je nog altijd kan verdwalen in het gebied heeft natuurlijk ook z’n charme. Ook mis ik nog een Maasheggenfietstocht met informatie voor onderweg. Maar met alle aandacht die het gebied op dit moment krijgt, verwacht ik dat die snel komt”.

‹ Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das