Noëlle Aarts nieuwe voorzitter Collectief Deltaplan Landschap
Noëlle Aarts is de nieuwe voorzitter van het Collectief Deltaplan Landschap. Zij nam tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering op 25 juni jongstleden de voorzittershamer over van Nel Sangers.
Noëlle Aarts (op de foto rechts) is in het dagelijks leven hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en deskundige op het gebied van conflict, onderhandeling, communicatie en dialoog over complexe maatschappelijke vraagstukken. Noëlle Aarts was eerder ook lid van de wetenschappelijke raad van het programma Maasheggen Unesco.
Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer
Tijdens de algemene ledenvergadering werden de aanwezige deelnemers geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen rond het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Al enige tijd wordt er gesproken over een mogelijke financiële uitbreiding van het ANLb. Begin juli wordt meer duidelijkheid verwacht over de daadwerkelijke toekenning van deze uitbreiding. In afwachting daarvan doet het Collectief Deltaplan Landschap alvast een oproep aan geïnteresseerde deelnemers – agrariërs en particuliere grondbezitters – om zich aan te melden als zij in gesprek willen over uitbreiding van hun bestaande beheercontract of het afsluiten van een nieuw contract met ingang van 2026.
Gastspreker Marije Klever
Marije Klever was de gastspreker tijdens de algemene ledenvergadering. Zij runt een melkveebedrijf in De Meern (Utrecht) en is voorzitter van het Dagelijks Bestuur van BoerenNatuur, de landelijke koepelorganisatie van 40 agrarische collectieven. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze collectieven meer dan 12.000 deelnemers en beheren zij ruim 116.000 hectare agrarisch natuurgebied onder het ANLb.
In haar bijdrage gaf Marije Klever inzicht in de rol van BoerenNatuur bij de ondersteuning van de collectieven, de complexiteit van het subsidiestelsel rond het ANLb en de gesprekken die momenteel worden gevoerd met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de toekomst van het agrarisch natuurbeheer vanaf 2026.
Zij verwees daarbij naar het recent verschenen rapport over de ecologische evaluatie van het ANLb. Volgens Klever bevestigt dit rapport het beeld dat al langer leeft binnen de sector: het huidige beheer op slechts 6,5% van het totale landbouwareaal is niet voldoende om landelijke negatieve trends bij onder andere weide- en akkervogels te keren. “Tegelijkertijd zien we dat in gebieden met intensief ANLb-beheer wél positieve effecten worden behaald. Populaties worden daar gestabiliseerd of nemen zelfs toe. Het is nu zaak om deze aanpak verder uit te bouwen.”
Veldbezoek
In de middag gingen de deelnemers het veld in om enkele percelen te bezoeken waar ANLb-maatregelen worden toegepast. Tijdens dit bezoek werd actief kennis uitgewisseld over het beheer van akkerpercelen en de inzet van verschillende beheerpakketten.
‹ Terug naar overzicht/Nieuwsarchief