Financiële bijdrage voor herstel Maasheggen

Gepubliceerd: Zondag 30 januari 2022

Afgelopen maand is gemeente Land van Cuijk gestart met de restauratie van meidoornheggen en (knot)bomen langs wegen in het Maasheggengebied. Voor dit project heeft Brabants Landschap eind vorig jaar een bijdrage ontvangen van € 38.000 van het Dinamo Fonds. Een zeer welkome bijdrage voor het project Herstelplan Maasheggen dat eerder door de voormalige gemeente Boxmeer al in gang is gezet.

Het herstelplan gaat nu de 3e fase in. Voor dit plan heeft de gemeente ook een bijdrage van bijna € 19.000 ontvangen uit de Subsidieregeling Natuur van de provincie Noord-Brabant. Die bijdrage is alleen bestemd voor hegherstel, niet voor het herstel van bomen.
Herstel van heggen - over een totale lengte van ruim 3 kilometer - houdt in dat (soms eeuwenoude) meidoornstruiken die dreigen te verstikken onder woekerende soorten als braam, hop, bosrank en sleedoorn, van deze soorten worden vrijgezet. In veel gevallen worden daarbij ontstane open plekken ingeboet (ingeplant) met nieuwe meidoornstruiken. Dit werk wordt deels machinaal en deels handmatig uitgevoerd. Bij de uitvoering zijn ook vrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SlaBox) betrokken. 

Tegelijkertijd worden ook oude knotbomen gerestaureerd en jonge bomen zodanig bijgesnoeid dat deze zich kunnen ontwikkelen tot nieuwe knotbomen. Waar nodig worden nieuwe bomen bijgeplant. Oudere, goed onderhouden knotbomen bepalen mede het karakteristieke beeld van de Maasheggen en de holtes in deze bomen zijn van groot belang voor kwetsbare soorten als steenuil en gekraagde roodstaart.

‹ Terug naar overzicht/Nieuwsarchief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das